Reizen: Hebriden
Het weer verslechtert snel... Zeekoeten
Het weer verslechtert heel snel; binnen een uurtje zitten we van onbewolkte zonneschijn in de regen! Maar de zeekoeten trekken zich er niets van aan.
The Cuillins
Red- and Black Cuillins
Steile rotswand De kliffen rijzen steil uit de zee op
Het is werkelijk ongelooflijk, zo snel als het weer omslaat. Het wordt kil en het regent. We varen langs steile kliffen, waarvan de top versluierd wordt door wolken. Vooral de invaart naar de baai bij Portree heeft lood-recht uit zee oprijzende rotswanden. We blijven op eerbiedige afstand. Je weet maar nooit, waar zich, onder water, steenklompen bevinden. Overal zwemmen groepen zeekoeten; alleen hun hals en kop steken boven het water uit. Nergens, behalve in Stornoway, kun je hier langs een kade af-meren. Als die er al is, is die voor de beroepsvaart. Het is daarom noodza-kelijk om een bijboor te hebben, als je naar de wal wilt. Wij hebben een goede rubberboot, géén buitenboordmotor; we roeien gewoon.


Het waterfront van Portree
Na Tobermory, een wat sombere aanblik
Portree is een kleine plaats op het eiland Skye. Het ziet er vanaf de waterkant pittoresk uit; witte huizen tegen een don-kere achtergrond. Het weer is niet zo fraai, het regent licht en de zon laat zich niet zien. De omgeving is lang niet zo fraai als in Tobermory. We blijven ook de dag na onze aankomst in Portree. Skye is het grootste eiland van de Inner Hebrides. Aan de westkant van het gebied ligt een ring van eilanden, de Outer Hebrides. Allemaal een bezoek waard en we moeten hier beslist weer eens naar toe, maar dan met wat meer tijd. Er zijn schitterende rotsformaties van voornamelijk basalt. Het klimaat is buitengewoon wisselvallig; koel in de zomer en zacht in de winter. Veel regen en veel mist. Maar dat ver-sterkt het aureool van geheimzinnigheid van deze eilanden alleen maar. Hiernaast een plaatje vanuit de rubberboot. Quo Vadis aan haar meerboei
De baai bij Portree


De steile rotsen en basaltpilaren van Skye De grillige sky-line van Skye
De noordkaap van Skye


Reddingboot op station Vissersschepen in de haven van Stornoway
Op weg naar de haven van Stornoway, passeren we de reddingboot. Merkwaar-dig, dat die niet in de haven ligt. —— Rechts: Vissersschepen in Stornoway.
Vissershaven van Stornoway


Kleurig plaatje van een vissersschip Stornoway - Presbyterian Church
Stornoway Castle - Nu een universiteit
Stornoway - Havenkade Stornoway - Hoofdstraat
Op zondagmiddag zijn de straten van Stornoway net zo leeg als vroeger op Urk het geval was. We gaan weer op weg en nemen hiermee afscheid van de Hebriden.
Stornoway


Kleurrijk, maar niet erg milieubewust...***Pijl->links   Vorige pagina


[ Sign my Guestbook] - [Read my Guestbook ]
[Guestbook by TheGuestBook.com]


Search for

Laatst bijgewerkt op 6 januari 2004 door: