Mijn beroep




             - "Royal Huisman Shipyard" -

Zo luidt de huidige naam van de in de tweede helft van de 19de eeuw gestichte werf te Wanneperveen. Daar bouwde men punters en bokken. Later werd de werf verplaatst naar de Ronduite. Nu is het bedrijf gevestigd in Vollenhove.
Deze foto is genomen in het openluchtmuseum "Zuiderzeemuseum" te Enkhuizen. Uitsluitend ter illustratie en heeft niets met RHS van doen.
Zoals elders reeds gezegd; het varen zit mij in het bloed en dat kruipt eenvoudig waar het niet gaan kan... Het is dan ook geen wonderdat ik alles in het werk stelde om dat doel te bereiken.Helaas waren mijn ogen niet goed genoeg voor de zeevaart, dus moest het een baan "aan de wal" worden. Zeer tot mijn verdriet, maar tot groot genoegen van mijn ouders, die in dat varen helemaal niets zagen.
Oude werf, waar men eertijds punters bouwde.


=0=0=0=0=


Het plaatsen van de fokkemast aan boord van de 'Eendracht'
 Het plaatsen van de fokkemast aan
 boord van de "Eendracht".
Na het verlaten van de middelbare school zocht ik dan ook werk in een zo waterrijk mogelijke omgeving en belandde in Emmeloord, waar ik een baantje had gekregen als medewerker op het Landbouwboekhoudbureau... Dat is geen werk voor een zeeman en zo dacht er nog iemand anders over, die mij attent maakte op het Waterloopkundig Laboratorium bij Kraggenburg. Gelukkig nam men mij daar aan en duurde de boekhoudkundige marteling maar anderhalve maand. Ik schreef - proforma - mijn sollicitatiebrief achteraf!.. Dat was in de zomer van 1963.
Dit was daar een leuke tijd, maar toch niet helemaal wat ik eigenlijk wilde. Per 1 januari 1970 verwisselde ik het lab voor een kleine, maar toen al zeer bekende werf aan de Ronduite in de toenmalige gemeente Wanneperveen. Mooie plek, tussen de Beulaker en de Belter! Maar die plek was weldra te klein en de werf verhuisde naar Vollenhove en groeide uit naar wat nu "Royal Huisman Shipyard" is gaan heten. Daar is het inmiddels eigenlijk veel te klein en te ondiep geworden en bovendien ligt de werf ook nog eens achter een te smalle brug. Om vervolhens een bekende klant toch aan zijn droomschip te kunnen helpen, moest er een nog grotere scheepsbouwhal bijgebouwd worden. De te smalle brug kreeg een tweede veel wijdere doorvaartopening en het zwembad werd eveneens verplaatst! Zo langzamerhand verbouwen we nu niet meer alleen de werf, maar ook half Vollenhove...

Inmiddels werk ik er niet meer; sinds 1 juni 2002 geniet ik van mijn prépensioen...


=0=0=0=0=


           De mast van het oude zeiljacht -->
           "Endeavour" met al het staand want! 


Ik hield mij daar bezig met de tuigage van zeiljachten en met de "after sales"-service. Aanvankelijk tekende ik ook de masten, maar ik specialiseerde mij daarin.
Een tuigage bestaat uit het staand want en het lopend want. Het staand want is het stelsel van staaldraden dat de mast overeind houdt. Het lopend want bestaat uit al het touwwerk, waarmee de zeilen gehesen en gesteld worden. Dit werken in de tuigage vereist de nodige precisie en voorzichtigheid. Je moet nooit je eigen veiligheid en die van anderen, uit het oog verliezen. Eén fout van jezelf of de man aan de lier en je ligt aan dek, misschien zelfs wel onder dek! Het is ook goed mogelijk, dat bij werken boven in de mast, een stuk gereedschap besluit voor zichzelf te beginnen en aan dek valt. Wee degene, wiens hoofd net in de weg zit!.. Soms zit je wel op vijftig meter hoog.
Mast 'Endeavour'



=0=0=0=0=


De service-afdeling zorgt voor toelevering van benodigde onderdelen en het uitvoeren van reparaties aan jachten - overal ter wereld. Hieronder wat foto's, die een niet alledaagse kijk geven op een niet-alledaags werk. Werk, dat een welkome afwisseling is op het gewone kantoorwerk...


=0=0=0=0=



Endeavour - Kraan om mast te zetten. Endeavour - Uitzicht op eigen dek.
 "Endeavour" gezien vanuit haar masttop...


                         -0-0-0-

            De mast van "Endeavour" is hoog...!
            Maar de kraan is nog hoger..!
Endeavour - 53 m mast.
Endeavour - Uitzicht op kanaal met brug.   Uitzicht alom.!
            ***
                  ...maar wie verwacht nou,
                  van bovenaf bekeken te worden?

Endeavour - ...en op andere jachten.
Endeavour - klaar voor vertrek.

De haven van Vollenhove. 'Endeavour' aan-de-wind zeilend.



*****

world




Gezicht op 'Royal Huisman Shipyard' vanuit de masttop van 'Anakena'...
  Royal Huisman Shipyard, gezien vanuit de mast van "Anakena".

'Anakena' midden in de nacht
  "Anakena" in de nacht.
Het dek van 'Anakena' gezien vanuit haar masttop
  "Anakena" vanuit haar masttop.


Schaft op de boegspriet..
  Schaft!... Op de boegspriet van de "Eendracht".


Uitzicht op de Noordzee vanaf de masttop Overleg met de schipper... Uitzicht op het voordek
  Maar... het schip ligt niet altijd rustig voor de wal.. ook op volle zee, moet je de mast in.!


Panorama foto van Royal Huisman Shipyard.
  Panorama foto van het huidige bedrijf...    Géén punters meer!...

'Borkumriff lV' op de Noordzee tijdens een proefvaart
Meer weten
over het bedrijf?
Klik dan op één van de namen.

[ Sign my Guestbook] - [Read my Guestbook ]
[Guestbook by TheGuestBook.com]


Search for

Laatst bijgewerkt op 10 december 2003 door: